Jeugd onder 17

Je wint of je leert.

Geschreven door Arian Kragt. Posted in Jeugd onder 17

The Last Fight is een film van Victor Vroegindeweij over Marloes Coenen. Wie een beetje het nieuws volgt kan het bijna niet zijn ontgaan. Ik moet eerlijk toegeven dat ik voor deze week nog nooit van Marloes Coenen had gehoord. Dit kan heel goed aan mij liggen hoor, maar mochten er meer mensen zijn. Marloes Coenen is één van de beste kooivechtsters ter wereld. Jaren lang heeft ze op het hoogste niveau geacteerd en net nu ze voor deze film gevolgd werd verloor ze haar laatste partij. In februari komt deze film in de bioscoop en ik behoor zeker tot één van de bezoekers dan.

Op YouTube zijn honderden filmpjes te vinden over sporters die helemaal stuk gaan. Ikzelf kan er bijvoorbeeld geen genoeg van krijgen om filmpjes te kijken van gestopte voetballers. Prachtige beelden van een carrière met winst en verlies. Een bepaald nummer op de achtergrond kan menig kijker dan tot tranen beroeren. Zo ook in deze film die ingesproken is door een gepensioneerde Amerikaan met een krassige stem. Zijn naam is me een beetje ontgaan, maar dat is ook niet zo belangrijk. 1 Zin wel. “Je wint of je leert” Ik heb hem deze week al verschillende keren voorbij zien komen. Kingsley Ehizibue gebruikte hem afgelopen week ook nadat ze vrij zuur hadden verloren tegen PSV.

Vandaag was hij ook van toepassing op ons. We speelden uit tegen WVF. Een leuke club om te komen vind ik. Ook het affiche leek goed. We ontliepen elkaar niet veel qua punten en het zou dus een wedstrijd worden die voor wat verschil kon zorgen. Op een vrij hard kunstveld werd er afgetrapt en vanaf de eerste minuut was duidelijk dat beide ploegen hun huid duur zouden verkopen. Het leek wel airhockey. Dat spel met een schijf die over een tafel met luchtgaatjes zweeft. Het spel golfde op en neer waarbij vooral de verdedigers van beide ploegen uitblonken. Voor de mensen voorin ging het te snel. Bal net niet op maat of de speler op het verkeerde been. Toch kregen wij de beste kansen. Wat heet…. Wij kregen zeker 4 kansen die ik eigenlijk al had geteld. Maar hij viel zoals zo vaak dan, aan de andere kant.

En ja. Dat is zuur. Als de leider van de andere partij je een hand geeft en daarbij aangeeft dat het niet echt verdiend was. Als je je de longen uit het lijf hebt gelopen, maar met niks staat. Tuurlijk. We kunnen het cliché gebruiken, dat het maar een spelletje is. Wie deze uitdrukking ooit heeft verzonnen, moeten ze met terugwerkende kracht nog steeds met pek en veren op het marktplein zetten. Wat een ongelooflijke dooddoener. Ik kan me meer vinden in “je wint of je leert”

We hebben een wedstrijd gespeeld die ons beter heeft gemaakt. Die ons heeft laten inzien dat scherp trainen echt van belang is. En dat, ook al krijg je weinig tijd, de bal toch echt tussen de paaltjes moet.

zaterdag 20 januari 2018
's-Heerenbroek 1